Waarom je als volwassene vaak (onbewust) reageert als een kind

Voel jij je wel eens gekwetst of boos als een vriend of collega iets zegt tussen neus en lippen door, wat jij ervaart als 'lullig'? Grote kans dat je reageerde als gekwetst kind i.p.v. de volwassene die je bent. Het raakt iets wat je liever niet wilt horen of triggert iets waar je jezelf in je kindjaren van overtuigd hebt: ‘ik mag er niet zijn’, ‘ik moet alles alleen doen’, ‘ik ben/het is niet goed genoeg’ of ‘mensen zijn niet te vertrouwen’. Terwijl die ander het misschien heel anders bedoelde.

Het grote overlevende kind (die dat niet meer wil voelen)
Deze overtuigingen staan niet op je voorhoofd geplakt, dus je omgeving weet het niet. Vaak ben je er zelf ook niet bewust van. Wél weet je dat je bepaald gedrag vertoont/gedachten hebt die vaak terugkomen en anders weten je collega’s die wel te benoemen. Je doet dit om het gevoel dat je als klein gekwetst kind hebt gevoeld niet langer te hoeven voelen én om nieuwe kwetsingen te voorkomen. Ieder van ons heeft zijn eigen unieke manier om zichzelf te beschermen. Dat pantser hielp én helpt ons als groter kind om te overleven en uit zich als:

  • Perfectionisme
  • Vermijdend gedrag
  • Jezelf terugtrekken of wegcijferen
  • Alleen geven aan anderen
  • Verslavingen
  • Weinig vertrouwen in anderen en de wereld om je heen
  • Een kort lontje
  • Alles zelf doen en moeite hebben met hulp vragen.

Lichamelijk overleven door je schouders op te trekken, billen samen te knijpen (zoals een hond zijn staart tussen de benen houdt), vastzittende kaken bij een spannende meeting of je adem in te houden of kort te ademen en niet vanuit je buik. Dit helpt natuurlijk niet echt als bescherming, maar als kind denk je van wel. 

Ieder heeft zijn eigen unieke pantser, wat is de jouwe?
Oude overtuigingen dienen je niet meer, maar ze werken op onbewust niveau door en kunnen je beleving van de werkelijkheid nog steeds sterk kleuren. Die collega bedoelde het helemaal niet zo lullig, maar door je overtuiging, vatte je het wel zo op. De overtuigingen bepalen onbewust hoe open of gesloten, hoe vrij of onvrij je bent, in je werk, maar ook in je relaties. Ze kunnen je gevangen houden in oude en ongezonde gewoontes. Want 1 ding is zeker: we zijn niet meer dat kleine, afhankelijke kind. 

Lees HIER meer over Innerlijk Kind Werk bij Praktijk 'De BalanZ'...

Nieuws

  • Waarom je als volwassene vaak (onbewust) reageert als een kind

    Voel jij je wel eens gekwetst of boos als een vriend of collega iets zegt tus...

    Lees meer
  • Hoe stroom jij?

    Gehechtheid is de moeder van al het lijden! Hecht enkel aan het moment NU... ...

    Lees meer
Meer nieuws