• bloemen-los-sub

Familieopstellingen & systemisch werk - ervaar de kracht van systeemenergie!

Iedereen op deze planeet maakt deel uit van bepaalde systemen. Bijvoorbeeld het familiesysteem: jouw huidige gezin of gezin van herkomst; Je werk: de mensen waarmee je op de kamer zit of de mensen binnen jouw afdeling; etc. Ieder systeem heeft regels , er is sprake van een bepaalde rangorde en iedereen neemt een bepaalde plek in. Naar problemen kijken als 'vanuit een systeem' of 'vanuit individuen' geeft een hele andere visie op zaken. Sterke krachtenvelden blijven vaak onzichtbaar vanuit individueel denken, maar hebben een enorme invloed op alle delen van het systeem. Vanuit systemisch werken worden deze krachtenvelden ineens zichtbaar en wordt er gekeken naar relaties & verbindingen tussen mensen op dieperliggende niveau's.

Wat zijn familieopstellingen?

Bij een familieopstelling wordt met behulp van representanten het systeem (huidige gezin of gezin van herkomst) visueel neergezet in de ruimte. Puur op gevoel geeft de cliënt, elk lid van het systeem, een plek in de afgesproken ruimte. Wat er vervolgens gebeurt is fascinerend. De representant en/of begeleider krijgt nu energetisch toegang tot de gevoelens en onderlinge verhoudingen van het gerepresenteerde lid. Vanuit deze gevoelens en onderlinge verhoudingen tussen leden wordt nu heel snel de systeemdruk zichtbaar; waar zit het knelpunt? Wie draagt bijvoorbeeld een last voor één van de ouders? Wie stelt zichzelf onterecht boven iemand? Waar zitten onuitgesproken verwachtingen? Wie neemt de plek van een ander in (bijv. jongste kind gaat op de plek van de oudste staan)? De begeleider gaat nu op zoek naar de juiste verplaatsing van representanten totdat er een positieve uitwerking ontstaat op de cliënt en het hele systeem.

Hoe?

Een familieopstelling of systeemopstelling kan op twee manieren worden uitgevoerd. De eerste manier om een familieopstelling of systeemopstelling uit te voeren is door het probleem met een groep mensen 'neer te zetten'. Iedereen krijgt dan een rol als representant toebedeeld. Een andere mogelijkheid om de familieopstelling te doen is door gebruik te maken van kleine gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld poppetjes, steentjes, papieren kaartjes, etc. Bij Praktijk 'De BalanZ' werken we in alle rust & privacy met poppetjes en/of kaartjes. Hierdoor kun je veel sneller geholpen worden en op korte termijn terecht voor een familieopstelling.

Alleen voor gezinsproblemen of relatieproblemen?

Zeker niet! Vanuit systemisch werken (de grondslag van familieopstellingen) kunnen allerlei problemen inzichtelijk gemaakt worden. Alles kan systemisch worden opgesteld. Problemen op het werk, disharmonie binnen de vriendenkring, sportclub, innerlijke conflicten, etc. Dat wat zich in het systeem afspeelt kan men niet bedenken, het laat zichzelf zien.

Voorbeelden van thema's voor een familie of- systeemopstelling

- Algemeen gevoel van onbehagen zonder aanwijsbare oorzaak
- Regelmatig terugkerende angst, boosheid, verdriet
- Ernstige schuldgevoelens
- Depressieve gevoelens
- Relatieproblemen
- Verwerken van een scheiding
- Bindingsangst
- Overlijden van een naaste of een kind
- Moeilijke beslissingen in het leven
- Negatieve gevoelens ten opzichte van zichzelf
- Verstoorde familierelaties
- Ouder zijn van een kind met probleemgedrag
- Lichamelijke klachten zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak
- Omgaan met ernstige ziekte
- Burn-out, stress of overspannen zijn
- Verslavingen.

Waar?

Voor een familieopstelling of systeemopstelling kom je naar Alternatieve Therapie Praktijk 'De BalanZ' in Oosterhout bij Breda. De praktijk is ook uitstekend bereikbaar vanuit Made, Oosterhout, Dordrecht, Rotterdam en Tilburg. Een GRATIS telefonische intake voor meer informatie is altijd mogelijk. De koffie of thee staat klaar, parkeren naast de deur!

Lees hier de privacyverklaring & algemene voorwaarden van Praktijk 'De BalanZ'

Nieuws

  • Waarom je als volwassene vaak (onbewust) reageert als een kind

    Voel jij je wel eens gekwetst of boos als een vriend of collega iets zegt tus...

    Lees meer
  • Hoe stroom jij?

    Gehechtheid is de moeder van al het lijden! Hecht enkel aan het moment NU... ...

    Lees meer
Meer nieuws